Monor és térsége

Monor Budapesttől 25, Magyarország mértani középpontjától, Pusztavacstól kb. 20 kilométerre található. A város a Duna-Tisza közén, a Gödöllő- Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsa-hegy (190 m), mely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól.

A helyiek nem véletlen említik gyakran csak „kis-Hortobágynak”, „Pest megye Nyírségének” térségüket. A természeti kincsekben és látnivalókban gazdag vidék azonban egyértelműen magával ragadó, szórakoztató és pihentető egyszerre. Az ezernyi meglepetést tartogató, különleges növény- és állatvilágú táj, a meglepően nagyszámú történelmi, művészeti, néprajzi, építészeti emlék minden turista számára vonzó úti cél.

Strázsahegyi Pincefalu:

A monori Strázsahegyi pincefalu területén az 1400-as években az egri káptalan honosította meg a szőlő- és borkultúrát. A legnagyobb értéket a hagyományos présházakból álló pincesorok képezik. A szőlőskertekkel tagolt pincefalu az 1800-as években alakult ki. A hegy ma közel 1000 pincének ad otthont. 

Elérhetőség

Árak és Elérhetőség

Időjárás